A zenekarról röviden

 

A moldvai népzenét játszó Sültü Zenekar a népi furulya csángó elnevezéséről kapta nevét. Benkő András kobzos, Böjthe Zoltán dobos és Ujvári Gábor furulyás 1997 vége óta zenélnek együtt. Hozzájuk csatlakozott Szilágyi Angelika, a moldvai Csík faluból származó csángó énekes, valamint Blank Attila és Hamza István furulyások, kikkel teljessé vált az együttes hangzása. A Sültü Zenekar kéthetente szombat este, moldvai csángó táncházat tart a budapesti FMH-ban – kis megszakítással és társ-zenekarral immár 2003 óta!

 
 
 
 

A Sültü Zenekar nem feldolgozásokat, hanem idős csángó mesterektől tanult hagyományos moldvai csángó és gyimesi népzenét játszik. Hétről-hétre különleges hangulatot teremtünk táncházakban, koncerteken, gyermek programokon, városi rendezvényeken, zenei- és kulturális fesztiválokon. Számukra az eredeti csángó népzene, az igazi tánc alá való zene. Szeretnéd meghallgatni zenénket, megismerni a moldvai táncokat, megtanulni a szép, régi csángó énekeket? Tarts velünk!

 

A zenekarról röviden

A moldvai népzenét játszó Sültü Zenekar a furulya csángó elnevezéséről kapta nevét. A jelenlegi felállásban (Benkő András kobzos, Böjthe Zoltán dobos és Ujvári Gábor furulyás) 1997 vége óta zenélnek együtt. A zenekar énekese a moldvai Csík faluból származó Szilágyi Angelika. A Sültü Zenekar kéthetente szombat este, moldvai csángó táncházat tart a budapesti FMH-ban – kis megszakítással és társ-zenekarral immár 2003 óta! A Sültü Zenekar nem feldolgozásokat és világzenét játszik, hanem eredeti moldvai csángó és gyimesi népzenét; olyat amilyet idős csángó mestereiktől tanultunk. Hétről-hétre különleges hangulatot teremtünk táncházakban, koncerteken, gyermek rendezvényeken, zenei- és kulturális fesztiválokon. Számukra az eredeti csángó népzene, az igazi tánc alá való zene. Szeretnéd meghallgatni zenénket, megismerni a moldvai táncokat, megtanulni a szép, régi csángó énekeket?

TARTS VELÜNK, KÖVESS MINKET!

FACEBOOK OLDAL

Zenekari tagok - Kik vagyunk?

 

BENKŐ ANDRÁS

koboz, ének

 

Hét éves korom óta zenélek; Kobzos Kiss Tamás és Balogh Sándor tanítványa voltam az ÓNI-ban. A Csürrentő és a Mokányos együttesek alapító tagja voltam és rövid ideig a Zurgóban is zenéltem. Számos egyéni és zenekari díjat nyertem el, melyek közül a rangos Táncház Érme-díjra és a Magyar Rádió I. Népzenei Versenyének megnyerésére vagyok a legbüszkébb. Közreműködtem tucatnyi lemezen; 2020-ban jelent meg első egyházzenei szólólemezem. (www.koboz.hu)

BÖJTHE ZOLTÁN

dob, gardon

 

A Kerekes Táncegyesületben táncoltam 1988-1990 között, ott szerettem meg a moldvai és a gyimesi népzenét, ismertem meg közelebbről a dobot és a gardont, mely hangszereken a zenekarban is játszom. Gáborral 1989-ben az I. Tatros táborban találkoztunk először adatközlőkkel. Az Óbudai Népzenei Iskolában tanultam muzsikálni Havasréti Pálnál. A Sültü mellett két évig a Zurgó együttes tagja is voltam. Több válogatás lemezen is hallhattok zenélni.

UJVÁRI GÁBOR

furulya (sültü), kaval

 

A Nádasdy Kálmán Zeneiskolában Berán Istvántól tanultam furulyázni. A korai években Böjthe Zolival közösen Dobák Kata énekessel is zenéltünk. Sokat tanultam moldvai zenészektől, köztük az ismert csángó furulyásoktól (Hodorog András, Legedi László István, Tímár Viktor) is, kikkel leggyakrabban a Tündik Tamás által szervezett tiszadobi nyári táborokban zenélhettem együtt.

SZILÁGYI ANGELIKA

ének

 

A moldvai Csík faluból származom, otthon tanult énekeket, meséket és történeteket adok elő a Sültü Zenekar koncertjein és táncházaiban, ahol gyakran részt veszek a tánctanításban is. 1999-ben jöttem át Magyarországra, így még átélhettem a régi csángó szokásokat és hagyományokat, melyekről gyakran mesélek a Sültü eseményein és a szentendrei Skanzenben is, ahol jelenleg dolgozom. Több, mint egy évtizede éneklek az együttesben.

BAKÓ KATALIN

tiszteletbeli tag (ének)

 

Karrierem kezdetén Fábián Évától, Budai Ilonától és Ifj. Csoóri Sándortól kaptam eredeti anyagokat, mellyel elindítottak énekesi pályafutásomon, melyet később számos díjjal ismertek el (Népművészet Ifjú Mestere, Bács-Kiskun Megye Kulturális Nagydíja). Számos együttesben szerepeltem, többek közt a Halas, a Kontorás, a Kontyvirág és a Vándor Vokál zenekarokban. Több lemezen is hallhattok közreműködőként különböző formációk tagjaként.

BAJNA ZSÓFIA

tiszteletbeli tag (tánc)

 

A Sültü Zenekar korai éveiben gyakran táncoktatóként segítettem az együttes munkáját. A moldvai táncházakban lehetőségem nyílt a legkülönfélébb korosztálynak megmutatni a csángó kör-, páros- és sortáncok alaplépéseit, sodró lendületét.

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Iratkozz fel most és értesülj fellépéseinkről hamarabb!